Cursus: ALGEMENE INFO, Section: Huisartsenpost | Start

Alle onderwerpenAlle onderwerpen

Huisartsenpost

  • Huisartsenpost

    •  

      Dienstdoen op de huisartsenpost

      Het deelnemen aan avond-, nacht- en weekenddiensten vormt voor alle aios een integraal onderdeel van de huisartsopleiding.
      Tijdens de opleidingsperiode neemt de aios, afhankelijk van de beoordeling van de opleider en de docenten, in toenemende mate zelfstandig deel aan diensten.

      Ter voorbereiding op de diensten vind je op de tabbladen links de belangrijkste documenten. 

      Er is ook praktijkonderwijs beschikbaar die je kan gebruiken ter ondersteuning van de leergesprekken, je vindt ze hier

      jaar 1 onder het thema 2: Spoedeisende zorg

      jaar 3 onder het thema 2: Spoedeisende zorg 

      Op deze pagina van de huisartsopleiding Nederland vind je: video’s, patiënteninformatie materiaal en achtergrond informatie over dienstdoen op de huisartsenpost.

       

      Het maximum aantal diensten ligt vast in de CAO SBOH, artikel 6. De Leidraad Diensten bevat de uitgangspunten voor een optimaal opleidingsklimaat tijdens het dienstdoen op de huisartsenpost.


      Bekijk de volledige leidraad op de site van de SBOH

      Aios zijn verplicht om een introductiecursus op de huisartsenpost te volgen, voordat ze op de betreffende huisartsenpost werkzaam mogen zijn.
      Een huisartsenpost is een organisatie met eigen regels, afspraken, sociale kaart en verwachtingen van de aios. Probeer die in de eerste 3 diensten helder te krijgen en gebruik daarvoor de checklist
      >> Bekijk de checklist

      Binnen de huisartsopleiding Utrecht is een coördinator diensten op de Huisartsenpost aangesteld, Sjoerd Zwart. Hij is o.a. aanspreekpersoon voor huisartsenposten en opleidingsinstituut met betrekking tot het faciliteren van randvoorwaarden.

      Voor opleidingsgerelateerde vragen kun je terecht bij je docent of de manager opleiding van je jaar. Nachtdiensten worden in beginsel niet gepland voorafgaand aan de wekelijkse terugkomdagen of meerdaagse cursussen.
      Bijzondere omstandigheden, zoals ziekte en zwangerschap, ontslaan de aios niet van de verplichting tot het deelnemen aan diensten. Wel zijn er tijdens en na een zwangerschap bijzondere regelingen van kracht.

      Dienstdoen op de post, daar komt het nodige bij kijken. Waar moet je op letten, wat moet je weten, kunnen of doen voordat je begint op de huisartsenpost? En hoe haal je het maximale uit leren dienstdoen op de post?

      In deze folder vatten we de belangrijkste punten uit de leidraad samen.