Afwezigheid bij LHK-toets

Volgens het landelijk toetsplan (bijlage Reglement LHK-toets) is deelname aan de LHK-toets verplicht. Hierbij gelden de volgende uitzonderingen en opmerkingen:

  • Tijdens zwangerschapsverlof hoeft de LHK-toets niet gemaakt te worden. In de periode van 28 dagen voor de verwachte bevalling tot 42 dagen na de bevalling geldt een arbeidsverbod en is het niet toegestaan om de LHK-toets te maken.
  • Tijdens volledig ouderschapsverlof hoeft de LHK-toets niet gemaakt te worden.
  • Tijdens onbetaald verlof hoeft de LHK-toets niet gemaakt te worden.
  • Tijdens kortdurend ziekteverlof (tot 2 weken) wordt de LHK-toets als onvoldoende beoordeeld. In overleg met de opleider en docenten wordt bekeken of er aanvullende toetsing nodig is.
  • Tijdens langdurig volledig ziekteverlof (2 weken of meer) hoeft de LHK-toets niet gemaakt te worden.
  • Tijdens gedeeltelijk ziekteverlof moet de aios de LHK-toets maken als deze 19 uur per week of meer werkt en opleidbaar geacht wordt. Als de aios nog niet opleidbaar is, mag de toets op verzoek van de aios gemaakt worden als educatief instrument.
  • Bij kortdurend buitengewoon verlof of zorgverlof (tot 2 weken) waar het gaat om overmacht hoeft de toets niet gemaakt te worden. Bij kortdurend buitengewoon verlof dat vooraf gepland is of had kunnen worden, leidt afwezigheid tot een onvoldoende toets. Dit is ter beoordeling van het instituut.
  • Tijdens langdurig zorgverlof (2 weken of meer) hoeft de LHK-toets niet gemaakt te worden.
  • Aiotho’s hoeven tijdens onderzoeksperiodes de LHK-toets niet te maken. De aiotho mag dan desgewenst aan de toets meedoen op educatieve basis. Tijdens alle opleidingsperiodes is de LHK-toets wel verplicht.
  • Einde opleiding: er zijn vaste peildata of een aios in opleiding is, namelijk 4 april c.q. 10 oktober. Indien de einddatum van de aios na de LHK-toets maar voor de peildatum valt, is de aios vrijgesteld van het maken van het maken van de toets. Voor aios van wie de einddatum op of na de peildatum valt, is deelname aan de toets wel verplicht, ook al zal de uitslag van de toets pas na de einddatum van de aios beschikbaar zijn.

In alle andere gevallen leidt afwezigheid tot een onvoldoende en is het ter beoordeling aan het opleidingsinstituut of de reden meegewogen kan worden bij beoordeling van het totaal aan toetsuitslagen.

NB: in het portfolio wordt bij afwezigheid altijd een streepje opgenomen ipv de uitslag. Indien afwezigheid volgende bovenstaande regels tot een onvoldoende leidt, zal dit als opmerking aan het dashboard worden toegevoegd.

Maart 2021

Laatste wijziging: maandag, 12 juni 2023, 13:54