Stappenplan (langdurig) zieke aios

De aios is in dienst van de SBOH en heeft bij de SBOH een arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding. De SBOH heeft een verzuimprotocol en de Huisartsopleiding Utrecht voert dit beleid uit. In het kort hieronder enkele belangrijke punten:

De ziekmelding

Aios meldt zich voor 8.30 uur bij de SBOH d.m.v. de ziekteverzuimmelder

Aios is verplicht op de ochtend van de eerste verzuimdag ook zelf de docenten op de hoogte te stellen van de ziekmelding als er sprake is van een terugkomdag die door de aios niet kan worden bijgewoond. De aios meldt zich ziek bij de (stage)opleider als het een praktijk dag betreft.

Alle ziekmeldingen worden door de SBOH aan het instituut gecommuniceerd en opgeslagen.

Frequent kort verzuim

Wanneer er sprake van frequent kort verzuim is, ontvangt de aios een brief van de SBOH met de mogelijkheid om een telefonisch spreekuur met de bedrijfsarts te voeren.

Meldt een aios zich 3 keer per jaar kort ziek, dan stuurt de SBOH een mail naar het instituut met vermelding van de ziektedagen.

Langdurig verzuim (> 14 dagen), stappen

Na 14 dagen ziekteverlof ontvangt de aios vanuit de jaarassistent een brief waarin hij/zij op de hoogte gesteld wordt van de begeleiding vanuit het opleidingsinstituut en de SBOH c.q. de bedrijfsarts (een kopie gaat naar de docenten en de manager opleiding van het betreffende jaar waarin de aios zit).

De docenten zullen tijdens een ziekteperiode namens de huisartsopleiding regelmatig contact met de aios leggen om op de hoogte te blijven van zijn/ haar herstel. De aios kan uiteraard zelf ook contact opnemen met de docenten.

De jaarassistent geeft als een aios 2 maanden ziek is, een signaal aan de manager opleiding en directeur intern. Is de aios 3 maanden (volledig of gedeeltelijk) ziek, dan volgt een gesprek met de directeur intern (en/of manager opleiding van het desbetreffende jaar). De directeur intern neemt bij een ziekteperiode van 6 maanden een beslissing over het vervolg van de opleiding van de aios en voert een gesprek met de aios.

(Gedeeltelijke) betermeldingen

De (gedeeltelijke) betermelding dient door de aios met behulp van de ziekteverzuimmelder aan de SBOH kenbaar gemaakt te worden. Zowel de aios als het opleidingsinstituut ontvangt een bevestiging hiervan. Let op: het is belangrijk veranderingen op tijd en nauwkeurig door te geven. Het instituut gebruikt deze ziektepercentages oa. om naderhand de consequenties voor het opleidingstraject van de aios te kunnen berekenen.

Consequenties opleidingstraject

Het ziekteverzuim van de aios wordt door de jaarassistent (op basis van de SBOH-meldingen) geregistreerd om inzicht te hebben in de onderbreking van het opleidingstraject en om vast te stellen of er compensatie moet plaatsvinden van de gemiste opleidingstijd. Wanneer je gedeeltelijk je reguliere werk hervat na ziekte wordt achteraf bepaald of en in welke mate de periode tot volledig herstel als opleiding wordt erkend. Bij langdurig ziekteverlof (> 14 dagen) vindt altijd compensatie plaats van het meerdere ziekteverlof.

Vakantie

Als een aios tijdens een ziekteperiode met vakantie wil gaan, dan vraagt de aios daarvoor toestemming aan het opleidingsinstituut. Het opleidingsinstituut beslist daarover, eventueel na overleg met de SBOH en/of de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan adviseren of het vanuit medisch oogpunt wel verstandig is om op vakantie te gaan, maar de bedrijfsarts beslist niet of de aios wel of niet op vakantie mag gaan. 

Als een aios van het opleidingsinstituut toestemming heeft gekregen om op vakantie te gaan, dient de aios deze vakantiedagen in mindering te brengen op zijn/haar vakantietegoed. Deze vakantiedagen tellen niet mee als opleidingstijd. 

Vragen

Bij vragen kunnen aios zicht tot hun werkgever, de SBOH, wenden, de docenten van hun groep of tot de jaarasssitent van het desbetreffende opleidingsjaar waarin zij zitten.

 

Ingrid Vermeulen, december 2023

Laatste wijziging: dinsdag, 19 december 2023, 09:51