STOPPEN MET DE OPLEIDING

Een voortijdige beëindiging van de opleiding gebeurt ofwel op initiatief van de aios, ofwel op initiatief van het hoofd van het opleidingsinstituut.

Op eigen initiatief stoppen

Indien een aios op eigen initiatief de opleiding wilt beëindigen kan deze zich melden bij zijn/haar jaarassistent. De jaarassistent verwijst de aios door naar de medewerker binnen het opleidingsinstituut die verantwoordelijk is voor het afhandelen van stoptrajecten. Deze medewerker begeleidt de aios in de stappen die genomen moeten worden om de opleiding te beëindigen.  

Er vindt altijd een gesprek met de aios plaats om de reden van beëindigen te bespreken. Staat het besluit los van de opleiding of heeft het stoppen iets te maken met de kwaliteit of organisatie van onze opleiding? Het is ook belangrijk dat in ons registratiesysteem de reden en tijdstip van beëindiging worden vastgelegd, om later inzicht te hebben in deze gegevens.

Op initiatief van het hoofd van het opleidingsinstituut stoppen

Ongeschiktheid om de opleiding voort te zetten kan betrekking hebben op een gebrek aan competenties voor het vak van huisarts (of onvoldoende ontwikkeling van die competenties), of op de opleidbaarheid (onvoldoende bereid of in staat tot leren).

Het hoofd kan na overleg met en op advies van de betrokken groepsdocenten, opleider en manager opleiding van het desbetreffende opleidingsjaar, tot de conclusie komen dat de opleiding voortijdig moet worden beëindigd. Deze beslissing wordt genomen nadat het hoofd zich heeft verzekerd van het feit dat de aios ter zake is gehoord (er vindt ook altijd een gesprek plaats tussen de aios en het hoofd). Voorafgaand aan dit besluit zijn twijfels over geschiktheid al in eerdere gesprekken aan de orde geweest en vastgelegd in voortgangsverslagen.

Het hoofd bevestigt zijn besluit schriftelijk aan de aios. In deze brief worden de mogelijkheden voor het aanhangig maken van een geschil toegelicht. Het hoofd meldt de beëindiging van de opleiding aan de RGS en de aios ontvangt een afschrift van deze brief. Ook de werkgever van de aios, de SBOH, wordt ingelicht. De SBOH neemt de verdere afronding van het stopzetten van de aanstelling op zich met inachtneming van de arbeidsvoorwaarden.

 

Ingrid Vermeulen

januari 2023



Laatste wijziging: donderdag, 19 januari 2023, 15:28