Matching: de koppeling aan een huisarts- of stage-opleider

Tijdens je opleiding tot huisarts word je een aantal keer gekoppeld aan een (stage)opleider.


KWALITEIT

Huisartsopleiding Utrecht spant zich in om de kwaliteit van alle aan de opleiding verbonden huisartsopleiders te waarborgen en verbeteren. Opleiders krijgen acht keer per jaar scholing, in de vorm van terugkomdagen en thematische scholingsevenementen. Daarmee onderhouden en vergroten we de professionaliteit en didactische vaardigheden van de huisarts als opleider. Bovendien voeren we aan de hand van onze kwaliteitscyclus periodiek voortgangsgesprekken met elke huisartsopleider, waarbij zowel de input van docenten als aios een rol speelt in het signaleren en benoemen van verbeterpunten. Daarmee zorgen we ervoor dat elke huisartsopleider voldoet aan de eisen die de RGS (Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten) stelt aan het opleiderschap. We spannen ons dan ook maximaal in om te zorgen dat elke opleider een interessante, leerzame en veilige stageplek biedt. 


Regio

De huisartsopleiders, die onze aios begeleiden in het eerste en derde jaar van hun opleiding, hebben hun praktijk in een straal van 110 kilometer rond de stad Utrecht, met diverse praktijkvormen (solopraktijken, duo- of groepspraktijken, en gezondheidscentra).  Je krijgt dus niet automatisch een stageplaats in de stad of directe omgeving. Dit kan betekenen dat je verder moet reizen, afhankelijk van waar je woont. Bij de toewijzing van stageplaatsen houden we er zoveel mogelijk rekening mee dat je niet zowel in het eerste als derde jaar een lange reistijd hebt naar de praktijk. (Zie ook verderop, onder het kopje Matchmaker, voor meer info over het systeem.)


Jaar 1

Voorafgaand aan het eerste opleidingsjaar krijgt een aankomende aios de profielen te zien van twaalf opleidingspraktijken. Uit die twaalf opleidingspraktijken worden, op basis van je voorkeuren, voor elke aios vier opleiders geselecteerd om in hun praktijk kennis mee te maken. Na de vier gesprekken geven zowel aios als opleiders hun voorkeuren door. Daarbij hebben aios en opleiders de mogelijkheid om in een opmerkingenveld hun voorkeuren te motiveren. Op basis van die voorkeuren (en met medeweging van die motieven) berekent het matchingssysteem een resultaat dat zo goed mogelijk aan de wensen tegemoet komt van alle aios en opleiders in die groep.

Als instituut is Huisartsopleiding Utrecht verantwoordelijk voor de plaatsing van aios bij huisartsopleiders: we dragen als instituut zorg voor een professionele, leerzame en veilige leeromgeving. Daarom is de definitieve beslissing (over waar aios hun huisartsstage volgen) aan het instituut. 


Jaar 2

Afhankelijk van de verkregen vrijstelling doorlopen de aios het tweede jaar volgens een individueel programma. Een volledig tweede jaar bestaat uit een ziekenhuismodule (zes maanden), een GGZ- en een Chronische Zorgmodule (beide drie maanden). De volgorde van de stages staat niet vast, de stages hebben wel vaste startmomenten: 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december

Per stage geeft de aios op basis van de stageleerwerkplannen van de instellingen voorkeur voor vier stageplaatsen digitaal door. Er is echter geen garantie dat de aios geplaatst wordt bij 1 van de stageplekken van zijn of haar voorkeur. Stageplaatsen worden door het instituut toegewezen. Zelf iets regelen is niet toegestaan. Lees hier meer over de matchingsprocedure jaar 2.


Jaar 3

De matching voor de tweede huisartsstage in jaar drie verloopt grosso modo gelijk aan die van jaar 1. Aios gaan op bezoek bij opleiders in hun praktijk. Naar aanleiding van kennismakingsgesprekken geven aios en opleiders hun voorkeuren door, die we gebruiken voor een door een algoritme uitgerekend matchingsresultaat.


MatchMaker 

We werken sinds juni 2021 voor de koppeling in jaar 1 en jaar 3 met een matchingsprogramma, MatchMaker genaamd. Zowel aios als opleiders vullen hierin hun profiel en LeerWerkPlan in. 

Aios en beschikbare opleiders worden ingedeeld in groepen van 12 aios en 12 opleiders (deze groepsgrootte kan voor de matching in het derde jaar afwijken; deze is namelijk afhankelijk van het aantal aios dat start). Via MatchMaker kun je zien welke opleiders er in jouw groep zitten. Je bestudeert de profielschetsen van de opleidingspraktijken en geeft je voorkeuren aan door de profielen in volgorde van voorkeur te zetten. Via een algoritme wordt uitgerekend met welke 4 opleiders je gaat kennismaken. Idealiter zou dit met nummers 1 t/m 4 zijn. Dit is echter niet haalbaar; de ene opleider scoort nu eenmaal beter dan de andere. Per e-mail krijg je te horen met welke vier opleiders je gaat kennismaken.


Score

Na de kennismaking geven zowel de aios als de opleider een score van 1 t/m 4 waarbij elk getal meerdere keren gegeven mag worden behalve het getal 4, dit is de praktijk van je minste voorkeur. Dus bijvoorbeeld: 1,1,2,4 of 1,1,1,2 of 1,2,3,3.

Opleiders mogen bij het uitdelen van scores daarnaast één veto uitdelen: daarmee geven ze aan dat ze met één aios niet in zee willen. Opleiders hebben als 'gastheer' het vetorecht omdat zij hun praktijk beschikbaar stellen aan aios om een jaar stage te komen lopen. 


Match

Op basis van de scores maken we een definitieve indeling. MatchMaker ondersteunt ons middels een algoritme bij het vinden van de meest optimale match. Omdat alle aios geplaatst moeten worden en de voorkeuren vaak overeenkomen, betekent dit dat je ook bij je 3e of heel soms 4e keuze geplaatst kunt worden. Het algoritme houdt rekening met alle scores van aios en opleiders. De uitkomst is de best mogelijke score voor alle deelnemers van de groep (en dus niet de best mogelijke score voor één individu). 


Bijzondere situaties

De uitkomst van het algoritme wordt altijd gecontroleerd door de opleiding voordat erover gecommuniceerd wordt. In bijzondere situaties kan er nog een handmatige aanpassing aan het resultaat volgen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een opleider of aios opmerkelijk hoog  scoort en op die manier een beter matchingsresultaat voor de rest van de groep blokkeert. 

Zwangerschap
Zwangere aios hebben net zo goed als andere aios recht op een leerzame stageplek. Wanneer een aios verwacht binnen twee maanden na de start van een stage met verlof te gaan, dan hoeft deze aios niet mee te doen aan de reguliere matchingsprocedure en verzorgen we voor die korte periode als instituut een individueel plaatsingstraject bij een huisartsopleider. Datzelfde doen we na het zwangerschaps- en geboorteverlof.


Contact

Mocht je vragen hebben over de matching, neem dan contact op met:

Laatste wijziging: maandag, 25 maart 2024, 11:50