Ouderschapsverlof

Aios hebben het recht ouderschapsverlof op te nemen als je een kind onder de acht jaar verzorgt. Ouderschapsverlof kan aangevraagd worden als je minder uren wilt gaan werken dan je huidige contracturen. De duur van het verlof is afhankelijk van je dienstverband. Aios hebben daarnaast, vanaf augustus 2022, het recht om 9 weken deels betaald ouderschapsverlof op te nemen in het eerste levensjaar van het kind. Wil je meer informatie over (de voorwaarden van) het aanvragen van betaald en onbetaald ouderschapsverlof, kijk dan op de website van SBOH of stel je vraag via sboh@sboh.nl

Voorwaarden vanuit opleiding

Huisartsopleiding Utrecht heeft enkele aanvullende regels m.b.t. het toekennen van ouderschapsverlof: 

Bij het gespreid opnemen van ouderschapsverlof:

  • Als het ouderschapsverlof gespreid wordt opgenomen, blijft het een vereiste dat een aios minimaal drie dagen in de week in de praktijk aanwezig is of het vereiste deeltijdpercentage voor een tweedejaars stage.
  • De terugkomdag moet bij gespreid opnemen van ouderschapsverlof altijd worden gevolgd. 

Bij het aaneengesloten opnemen van ouderschapsverlof:

  • Aaneengesloten ouderschapsverlof kan in principe niet worden opgenomen tijdens activiteiten als de zelfstandige weken, introductieweken van het eerste jaar en de STARtclass.
  • Het opleidingsinstituut kan een voorstel doen om het ouderschapsverlof uit te breiden met onbetaald verlof omdat er anders een te korte stageperiode ontstaat. Indien een aios dit niet wil, kan het ouderschapsverlof meestal niet of niet volledig worden opgenomen. De inzet van vakantiedagen in deze periode is ook mogelijk.  

Het ouderschapsverlof kan meestal niet of niet volledig worden in geval van zwaarwegend opleidingsbelang, zoals het geval is bij voortgangsproblemen of het ontstaan van te korte stageperiodes. 

De aanvraag voor ouderschapsverlof wordt voor iedere aios individueel beoordeeld. 

Gevolgen opleidingstraject

  • Indien het ouderschapsverlof in het stagejaar plaatsvindt moet (naast de voorwaarde van 3 praktijkdagen) voldoende lengte van stageperiodes gerealiseerd worden.
  • Langdurig ouderschapsverlof kan een kans op extra verlenging betekenen in het geval een aios niet voldoende beoordeeld kan worden.
  • De aios kan gevraagd worden gemiste toetsing die plaatsvindt tijdens het ouderschapsverlof op een ander moment in te halen.
  • Tijdens aaneengesloten ouderschapsverlof hoeft de LHK-toets niet gemaakt te worden. 

Aanvraag

Je dient in overleg met het opleidingsinstituut (jaarassistent) en je opleider (indien het verlof valt gedurende een reeds lopende opleidingsperiode van opleidingsjaar 1 of 3) te besluiten hoe en wanneer het verlof wordt opgenomen. Voor opleidingsjaar 2 geldt, in verband met de complexe planning van de stages, voor de aanvraag van aaneensluitend ouderschapsverlof een aanvraagtermijn van minimaal 4 maanden, 

Je kunt het betaald ouderschapsverlof aanvragen met behulp van het aanvraagformulier voor het opnemen van betaald ouderschapsverlof van de SBOH. Op deze pagina vind je hoe je dat moet doen én een handig excel-bestand waarmee je de periode van betaald ouderschapsverlof kunt berekenen!

Vul het aanvraagformulier in en stuur deze naar je jaarassistent. De jaarassistent draagt zorg voor de verdere afhandeling en stuurt het formulier op naar de SBOH. 

Vragen

Mocht je vragen hebben over het opnemen van ouderschapsverlof, neem dan contact op met je werkgever, de SBOH. Wil je meer weten over de gevolgen voor je traject en de (on)mogelijkheden? Neem dan contact op met de jaarassistent van het opleidingsjaar waarin het ouderschapsverlof plaatsvindt. Wie dat zijn, is te vinden op onze website.

 

 

 

 

 

 

 

Ingrid Vermeulen, mei 2023

 

Laatste wijziging: donderdag, 21 december 2023, 13:52