Incidentele stages Huisartsopleiding Utrecht

De inhoud en duur van de stages van de huisartsopleiding zijn opgenomen in het Besluit Huisartsgeneeskunde en Kaderbesluit van het CGS. Normaliter volgt de aios een standaard opleidingsplan. Bij uitzondering kan er echter afgeweken worden van het standaard opleidingsplan en kan de aios in aanmerking komen voor een incidentele stage.

Wanneer de aios in de loop van de opleiding door persoonlijke omstandigheden (denk hierbij bijvoorbeeld aan zwangerschaps-, geboorte-, onbetaald verlof of ziekte) een korte periode heeft te overbruggen om weer in het reguliere planningsschema te komen kan een incidentele stage worden georganiseerd. Incidentele stages komen over het algemeen tijdens jaar 2 voor. Bij uitzondering wordt een incidentele stage ingezet om, bij een afwijkend stageverloop, de periode van opleidingsjaar 1 naar 2 en van opleidingsjaar 2 naar 3 te overbruggen (alleen na overleg met managers van beide opleidingsjaren).

Indicentele stage bij een niet-erkende instelling

In het kader van individualisering en zelfsturend leren binnen de opleiding worden (korte) incidentele stages bij niet-erkende instelling mogelijk gemaakt, waarbij de stage onder de verantwoordelijkheid van een erkende opleider valt. Om dit te kunnen realiseren moeten we gebruik maken van een tijdelijke samenwerkingsovereenkomst. Hiermee worden de stageopleider en de stage-instelling voor genoemde periode opgenomen in de instituutserkenning van Huisartsopleiding Utrecht. De stageperiode voldoet hiermee dan aan de regelgeving van de RGS. De medisch inhoudelijk verantwoordelijkheid ligt, zoals gebruikelijk, bij stage-instelling en de opleidingsverantwoordelijkheid bij Huisartsopleiding Utrecht.

voorwaarden

  • De aios regelt de incidentele stage zelf in overleg met de jaarassistente jaar 2 die het ter goedkeuring voorlegt aan de manager opleiding jaar 2.
  • De stage kan een tijdsduur hebben van minimaal 3 weken tot maximaal 6 weken.
  • Bij een stage bij een niet-erkende instelling moet gebruik gemaakt worden van een samenwerkingsovereenkomst.
  • Er kan tijdens de opleiding maar één keer gebruik gemaakt worden van een incidentele stage.
  • De duur van een incidentele stage kan consequenties hebben voor de opleidingstijd in opleidingsjaar 3. 
  • De invulling van een incidentele stage dient huisartsgeneeskundig relevant te zijn. Voorbeelden van incidentele stages: veilig thuis, forensische geneeskunde, orthopedie, kno, urologie, etc.

Stappenplan 

  1. Zo snel bekend is dat er een aanpassing van een opleidingsschema nodig is, neemt de aios contact op met de jaarassistent jaar 2 om de situatie en mogelijkheden van een incidentele stage te bespreken. 
  2. Het traject wordt ter goedkeuring aan de manager opleiding jaar 2 voorgelegd. 
  3. De aios levert de contactgegevens van de stageopleider aan de jaarassistente jaar 2. De stageopleider ontvangt van de jaarassistent jaar 2 een mail met algemene informatie over stage (duur, deeltijdpercentage, informatie SBOH, verwachtingen en aanspreekpunten) De stageopleider ontvangt (in het geval van een stage bij een niet-erkende instelling) tevens een e-mail met de te ondertekenen samenwerkingsovereenkomst. Deze mails gaan in cc naar de aios. 
  4. De aios ontvangt (in het geval van een stage bij een niet-erkende instelling) van de jaarassistent jaar 2 een e-mail met informatie hierover.
  5. De aios ontvangt van jaarassistent jaar 2, indien beschikbaar, een stageleerwerkplan met informatie over de stageplek. 
  6. De aios zet de leerdoelen voorafgaand aan de stage in het e-portfolio en nodigt de manager opleiding jaar 2 uit deze te bekijken. Zie hiervoor: Gids e-portfolio voor jaar 2: incidentele stage.
  7. Aan het eind van de stage (uiterlijk 2 weken na afloop van de stage) maakt de aios een reflectieverslag over wel of niet behalen van de leerdoelen en de aandachtspunten voor het vervolg van de opleiding en stuurt deze via het e-portfolio naar de manager opleiding jaar 2 (zie ook: Gids e-portfolio voor jaar 2: incidentele stage). 
  8. De aios plant een afspraak (live/online) met de manager opleiding jaar 2 om het reflectieverslag te bespreken zodat deze kan beoordelen of de incidentele stage met goed gevolg is afgerond. 

Aanspreekpunten

Bij vragen omtrent incidentele stages kan de aios contact opnemen met:




versie maart 2024, Ingrid Vermeulen  



Laatste wijziging: maandag, 11 maart 2024, 09:00